Folijas karstspiede un reljefa spiede

 previous.png  Home_small.png  next.png

 

press copy.jpg 

Karstspiede visbiežāk tiek izmantota dažādu suvenīru personalizēšanai, piemēram, lai uzdrukātu logotipus, uzrakstus, attēlus un reklāmu uz priekšmetiem no ādas un tās aizvietotājiem: dienasgrāmatām, plānotājiem, portfeļiem, telefonugrāmatām, naudasmakiem, mapēm. 

Izdala sekojošus karstspiedes veidus: blindspiedums, folijspiede un cilspiedums. 

Blindspiedums, aklais spiedums (no vācu valodas „blint” – akls), tiek veikts ar klišeju jeb presformu palīdzību. Tās iespiežas priekšmeta virsmā, veidojot nospiedumu, kura apjoms un dziļums ir atkarīgs no pieliktā spiediena spēka un temperatūras. Iegūtais logotips, attēls vai reklāma izskatīsies iespiests un bieži vien būs mazliet tumšākā krāsā nekā pārējais materiāls. Tas izskaidrojams ar materiāla nenoturību pret augstu temperatūru. 

Folijspiede ir īpaša ar to, ka spiešanas brīdī starp klišeju un apstrādājamo materiālu (mapi, dienasgrāmatu) ir ievietota poligrāfijas folija ar metālisku slānīti zelta vai sudraba krāsā. Iegūtā attēla iespiedums attiecībā pret pārējo materiāla virsmu ir ne tikai padziļināts, bet arī mirdzoši zeltīts vai sudrabots. Bez zelta un sudraba krāsām logotipi, attēli vai reklāmas var tikt iespiesti arī ar citu krāsu foliju – sarkanu, zaļu, zilu, dzeltenu u.c. 

Cilspiedums veidojas no divām atsevišķām formām: ieliekta šablona un tā precīza kontrreljefa – izliektas matricas. Spiešanas procesā no virspuses spiež ieliektais šablons, bet no apakšpuses – izliektā matrica, kā rezultātā materiāls tiek deformēts un uz tā parādās attēls, kas ir paaugstināts attiecībā pret pārējo materiāla virsmu. Materiāla otrā pusē sanāk padziļināts attēls. Tādā veidā iegūst arī cilspiedumu ar foliju – spiedums vienlaikus ar štanci. Cilspieduma materiāli ir papīrs un kartons.

Dažreiz ar šiem paņēmieniem izdodas iespiest attēlus arī uz koka un plastmasas. 

Karstspiede tiek izmantota arī vizītkaršu izgatavošanai.  

Karstspiedes pielietošanai suvenīru apstrādē ir daži ierobežojumi, piemēram, nav iespējams uzdrukāt pilnkrāsu attēlu, attēlot pustoņus un pakāpeniskas krāsu pārejas. Tāpat iespējams, ka nelielas detaļas un tievas līnijas netiks pietiekami labi attēlotas, un tas lielākoties ir atkarīgs no apstrādājamā materiāla stingruma. Kā ierobežojošu faktoru karstspiedei var minēt arī nepieciešamību pēc samērā dārgām metāla klišejām, kuru izgatavošana ne vienmēr attaisnojas nelielu tirāžu apdrukāšanai.

Darbu piemēri:

001_IMG_8298 copy.jpg 001_IMG_8310 copy.jpg 001_IMG_8312 copy.jpg

 

 SIA "LSV Klubs"
Elizabetes 45/47 - 509
Rīga, LV-1010
Tālrunis 67 332 633
Tālrunis 67 334 684
E-pasts: lsv@lsv.lv