Lāzergravēšana (2 veidi)

 previous.png  Home_small.png  next.png

 

Lāzers (angliski laser, akronīms no Light Amplification by Stimulated Emission of Radiationgaismas pastiprināšana, izmantojot inducēto starojumu).

Mūsdienās kā lāzera darba vide tiek izmantoti visi vielu agregātstāvokļi: ciets, šķidrs, gāzveida.

 

Visi lāzeri sastāv no trim galvenajām sastāvdaļām:

 ·         aktīvā (darba) vide

·         enerģijas avots

·         optiskais rezonators (var nebūt, ja lāzers strādā pastiprinātāja režīmā

Katra no tām nodrošina savu noteiktu funkciju lāzera darba veikšanai. 

Tā kā katram materiālam ir sava noteikta frekvence, pie kuras ir iespējama šī materiāla griešana un gravēšana, tad lāzeri tiek izgatavoti tieši piemēroti metāla gravēšanai vai kādu citu materiālu gravēšanai. 

Sešdesmitajos gados, kad tika izgudrots lāzers, šī ierīce bija ļoti liela un tās apkalpošana – darbietilpīga. Taču ar laiku ražotāji spēja uzkonstruēt pieņemamu izmēru lāzera ierīces. 

Tagad izstarotājs, enerģijas avots un optiskais rezonators atrodas atsevišķā korpusā (1) (zīm.Nr.1), lāzera stars pa optisko kabeli (3) tiek padots uz spoguļu sistēmu (4) un ar lēcu palīdzību fokusējas uz darba virsmas.

picture1.jpg  (zīm. 1)

Enerģijas avots paātrina atomu kustību darba vidē, liekot tai pāriet augstākā enerģētiskajā līmenī, kas, savukārt, sekmē fotonu piespiedu izstarošanu. Tie tiecas no optiskā rezonatora noteiktā virzienā ar jau iepriekš uzdotām enerģētiskām īpašībām. 

Izstaroto fotonu enerģijas līmenis ir ļoti augsts un fokusa punktā plazmas temperatūra sasniedz 10 000 grādu un vairāk. 

Materiāla virskārtas momentāna uzkaršana līdz tik augstai temperatūrai liek vārīties un iztvaikot pat grūti kūstošiem metāliem. 

Šo lāzera stara īpašību izmanto dažādu materiālu griešanai un gravēšanai. 

Īslaicīga lāzera stara pieskaršanās pie materiāla virsmas – vien daļa sekundes – neuzsilda  visu apstrādājamo priekšmetu, jo epicentra diametrs, kurā koncentrēta augstā temperatūra, ir tikai daži mikroni. 

Tomēr šī pieskāriena pietiek, lai materiāla virskārtā notiktu strukturālas izmaiņas. 

Regulējot lāzera stara jaudu, ātrumu un frekvenci, materiāla virskārtā tiek veikta viena no vairākām iespējamām izmaiņām:

1. Iespiežam priekšmetā dziļu rievu, kā rezultātā malas apdeg un gravējumam ir izteikti tumša krāsa.

picture2.jpg  (zīm. 2)

2. Veicam nelielu padziļinājumu, momentāni iztvaicējot daļu virskārtas. Rievas malas neapdeg un šis gravējums ļoti līdzinās mehāniskam gravējumam.

3. Panākam materiāla vārīšanos bez tam sekojošas iztvaikošanas. Materiāls nedaudz paceļas, iegūstot burbuļa formu un plīstot uzreiz atdziest. Gravējums iegūst porainu struktūru.

picture3.jpg  (zīm. 3)

4. Daļēji uzsildām materiāla virskārtu, izmainot tās virsmu.

Tādējādi virsma, pa kuru ir gājis lāzera stars, kļūst gludāka un līdzenāka par pārējo materiālu.

 picture4.jpg  (zīm. 4)

Lāzera izstaroto fotonu īpašība ir tāda, ka pie zināmiem uzstādītiem parametriem tie iespiežas materiālā stingri noteiktā dziļumā. 

Tas ļauj izmantot lāzergravēšanu, lai izgatavotu spiedogus, zīmogus ar jebkuras sarežģītības pakāpes attēliem, kā arī novilkumus iespiešanai uz papīra, plastilīna, zīmoglakas u.c.

Lāzergravēšana (reizēm to sauc arī par marķēšanu) ir plāna slānīša noņemšana no gravējamā materiāla virskārtas, piemēram, no metāla, koka, organiskā stikla, plastmasas, gumijas u.c., vai arī īpaši uzklāta pārklājuma noņemšana no gravējamā materiāla. Parasti šis pārklājums ir krāsa, laka vai īpaša divkārtaina plastmasa. 

Gravēšanas laikā notiek materiāla virskārtas termiska noņemšana, tātad padziļināta iespiešanās materiālā, un, pateicoties tam, attēls nenodziest, neizbalē saules gaismas ietekmē, nemaina formu un var nemainīgi atrasties uz materiāla visu šī materiāla kalpošanas laiku. 

Tā kā lāzera stara biezums ir tikai daži mikroni, ar to iespējams veidot ļoti nelielus attēlus un jebkuras sarežģītības pakāpes zīmējumus. 

Šobrīd daudzi ražotāji piedāvā preces, kas īpaši paredzētas lāzergravēšanai, tādēļ, veikalā iegādājoties, piemēram, pildspalvas, šķiltavas, piekariņus vai ko citu, noskaidrojiet, vai tieši šis priekšmets būs piemērots lāzergravēšanai.

Ja priekšmets ir piemērots lāzergravēšanai, tad nāciet pie mums, mēs tajā iegravēsim jebkuru jūsu izvēlēto attēlu. 

Garantētais gravēšanas darba laukums ir 10 x 10 cm.

 picture5.jpg  (zīm. 5)

Šajā laukumā var novietot vienu lielāku attēlu vai vairākus nelielus. Ja attēlu iespējams sadalīt vairākās daļās to nesabojājot, tad gravēšanas laukuma lielums ir praktiski neierobežots. 

Veikt gravēšanu uz sfēriskām virsmām lāzera stara fokuss ļauj 2 mm dziļuma robežās no fokusa attāluma.

 picture6.jpg  (zīm. 6)

Zinot nepieciešamos parametrus, jūs jau savlaicīgi varat aprēķināt iecerētā gravējuma platumu, piemēram, uz lodīšu pildspalvas, kuras diametrs ir 10 mm, gravējuma platums būs aptuveni 7 mm. 

Viss augstākminētais par marķējuma izmēriem ir saistīts ar pusvadītāju lāzera iekārtu, kāda ir mūsu Reklāmas darbnīcā. Galvenie materiālu veidi, kurus ar to iespējams marķēt, ir visu veidu metāli, metalizēta plastmasa, plēves, folijas. 

Otrs, gāzes lāzers (CO2 lāzers), paredzēts dažādu plastmasu (izņemot polivinilhlorīda), gumijas, koka, organiskā stikla, papīra, kartona, ādas un tās aizvietotāju marķēšanai un griešanai. Šis lāzers tāpat izmantojams stikla, lakotu un krāsotu virsmu, dabīgo minerālu un mākslīgo akmeņu marķēšanai. Gravēšanas un griešanas darba laukums ir 600 x 300 mm. Ir pieejama arī īpaša ierīce cilindrisku priekšmetu, piemēram, pudeļu (arī pildītu ar šķidrumu), glāžu, krūžu pagriešanai, lai iegravētu attēlu visapkārt tiem. 

Abi šie lāzeri ir ražoti ASV. Tās ir modernas iekārtas, kas pilnībā nodrošina mūsu klientu prasību izpildi lāzergravēšanas un griešanas jomā.

 

 

 

Ir sastopami tādi gadījumi, kad stikla priekšmeta ģeometrija ir pārāk sarežģīta vai izmērs pārāk liels, lai attēla veidošanai izmantotu CO2 lāzeriekārtu. Šādā situācijā, ja vien zīmējumu iespējams izgriezt no plēves ar plotergriešanas metodi, tiek pielietota tā saucamā ķīmiskā gravēšana. 

Tā notiek šādi:

-  ar plotergriešanas metodi no īpašas plēves izgriež trafaretu un uzklāj to vajadzīgajā vietā uz stikla priekšmeta.

-  uz trafareta uzklāj īpaša ķīmiskā sastāva vielu, kas pēc kāda laika noiet , un pēc trafareta noņemšanas redzams, ka tajā vietā ir palicis attēls, vizuāli ļoti līdzīgs tam, kādu iespējams iegūt, gravējot ar lāzera staru. 

Šādā veidā apstrādājot stiklu, labi ir tas, ka iegūtais attēls ir gludāks un vizuāli viendabīgāks nekā gravējot ar lāzeru. Tas tādēļ, ka lāzera iedarbībā stikla virsma pārklājas ar tikko redzamu mikroplaisu tīklu, bet ķīmiskā sastāva ietekmē vienkārši zaudē savu caurspīdīgumu un kļūst pienaini matēta. Taču, ja zīmējums satur daudz sīku detaļu, trafareta izgatavošana ir apgrūtināta, līdz ar to arī pati ķīmiskās gravēšanas metode konkrētajam gadījumam nav piemērota.

 

Darbu piemēri:

002_IMG_1038.jpg 002_210620111324.jpg 001_IMG_8253 copy.jpg 001_B2 copy.jpg 001_IMG_2780 copy.jpg 001_IMG_2787 copy.jpg 001_IMG_8288 copy.jpg 001_medal_1 copy.jpg 001_PICT2520 copy.jpg 001_PICT2552 copy.jpg 001_PICT2652 copy.jpg 001_PICT2653 copy.jpg 001_PICT2663 copy.jpg 001_PICT2816 copy.jpg 001_PICT2908 copy.jpg 001_PICT2914 copy.jpg 001_PICT3131 copy.jpg

001_IMG_8099 copy.jpg 002_IMG_8894.JPG

 

 SIA "LSV Klubs"
Elizabetes 45/47 - 509
Rīga, LV-1010
Tālrunis 67 332 633
Tālrunis 67 334 684
E-pasts: lsv@lsv.lv