Tampogrāfija

 previous.png  Home_small.png  next.png

HVA-100.jpg 

Tampogrāfija jeb tampondruka – šajā tehnoloģijā apdrukas krāsa tiek pārvietota no klišejas (trafareta) uz izvēlēto priekšmetu, izmantojot krāsu pārneses tamponu.

Šī tehnoloģija radusies Šveices pulksteņmeistaru vidū, kuri tādā veidā uzklāja attēlus uz pulksteņu ciparnīcām un bultiņām. Šī pārsvarā bija mājamatnieku metode, tomēr tai  ir ļoti augsta attēla uzklāšanas precizitāte, kas tik ļoti nepieciešama rokaspulksteņu izgatavošanā, bet otra priekšrocība ir tā, ka, mainot attēla dziļumu trafaretā, iespējams regulēt uzklājamās krāsas slāņa biezumu. 

Pagājušā gadsimta 60-tajos gados parādījās pirmie tampogrāfi, kuros tampona pārvietošana notika automātiski. Mūsdienās ir izplatīti tampogrāfi ar lielu daudzumu tamponu, kas ļauj vienlaicīgi drukāt vairākus dažādu krāsu attēlus, līdz par CMYK attēliem.

Klišeja ir attēla kopija, kas izveidota drukas formā un piepildīta ar krāsu, kura tiks pārnesta uz apdrukas priekšmetu. Klišeja var būt metāla plāksne, kurā attēls izkodināts ķīmiski vai iegravēts ar lāzeru, vai arī iespiests kādā citā veidā. Metāla klišejas izgatavošana ir visdarbietilpīgākais process, šai metāla virsmai ir jākļūst īpaši tīrai un gludai, jo pa to slīdēs metāla rakelis, kas noņems lieko krāsu,  pirms klišejai pieskarsies tampons. Metāla klišeju tirāžas izturība ir ļoti augsta un var sasniegt pat miljonu nospiedumu.

Šobrīd ļoti izplatīta ir klišeju izgatavošana no gaismjutīga polimēra materiāla, ko plānā vienmērīgā slānī uzklāj metāla plāksnei,  un gaismas iedarbībā tas sacietē. Gaismjutīgo polimēru tirāžas izturība ir daudz zemāka nekā metāla klišejām (daži tūkstoši nospiedumu), toties tie dod iespēju atveidot jebkuras sarežģītības pakāpes attēlus, arī ar pustoni. 

Tampons ir vissvarīgākā iekārtas sastāvdaļa, jo no tā ir atkarīga pārnesamā attēla kvalitāte. Agrāk par tamponu izmantoja vārītas olas vai kāda dārzeņa, piemēram, kartupeļa, līdzenu griezumu. Tomēr tāda metode derēja, iespējams, tik vien kā dokumentu viltošanai, jo attēls izdevās izplūdis. Vēlāk tamponu sāka izgatavot no želejas, samaisot kopā želatīnu, glicerīnu un ūdeni noteiktās proporcijās. 

Mūsdienu tampogrāfos tiek izmantoti tamponi, kas izgatavoti no silikona, jo šis materiāls ir elastīgs un neitrāls pret krāsu iedarbību. 

Tā kā tampogrāfi ir paredzēti nelielu attēlu pārnešanai ar augstu precizitāti, tad darba laukums ir vien 10 x 10 cm (reizēm 10 x 20 cm). Taču šī nelielā izmēra pilnīgi pietiek, lai uzklātu vēlamo attēlu uz visdažādākajiem reklāmas suvenīriem. Liela izmēra attēlu uzklāšanai tiek izmantotas citas apdrukas metodes.

 Mūsu reklāmas darbnīcas ir aprīkotas ar vienkrāsas un divkrāsu tampondrukas iekārtām, kas aptver visu plašo tampondrukas pieprasījumu, izņemot CMYK tampondruku, kura reklāmas tirgū praktiski nav pieprasīta. 

Šī drukas veida iespējas tiek izvērtētas atkarībā no priekšmeta, tā materiāla, formas un izmēriem. Prasmīgi piemeklējot krāsu, drukas režīmu un aprīkojumu, var panākt ļoti iespaidīgu rezultātu, turklāt, bieži vien tampondruka ir vienīgais piemērotais drukas veids. 

 

Darbu piemēri:

001_48411.banka.jpg 001_DSC03182 copy.jpg 001_DSC03183 copy.jpg 001_DSC03184 copy.jpg

001_IMG_8254 copy.jpg

 

 

Ir situācijas, kad meistars pieņem lēmumu par iespēju uzklāt attēlu izmantojot citu apdrukas tehniku, piemēram, sietspiedi, karsto spiedumu, ķīmisko gravēšanu vai vienkārši ar ploteri izgrieztu plēvi. Tā kā visas šīs tehnoloģijas ir mūsu rīcībā, mēs varam saviem pasūtītājiem piedāvāt visoptimālāko risinājumu.

 

 SIA "LSV Klubs"
Elizabetes 45/47 - 509
Rīga, LV-1010
Tālrunis 67 332 633
Tālrunis 67 334 684
E-pasts: lsv@lsv.lv